De tijd van kerstborrels en nieuwjaarsrecepties breekt weer aan, een uitgelezen moment om te netwerken. Want dat kan je veel opleveren: interessante inzichten, samenwerkingspartners, nieuwe klanten, nieuwe opdrachten…

Wat moet je wél en vooral niet doen? Miriam Notten, oprichter van netwerkorganisatie La Red, geeft tips.

1. Sluit je aan bij verschillende netwerken

Veel mensen hebben de neiging om zich te beperken tot netwerkclubs die aansluiten bij hun vakgebied, merkt Notten. Op korte termijn kan dit interessant zijn, maar op langere termijn kom je hier volgens haar niet verder mee. Ze adviseert om je ook aan te sluiten bij andere clubs; bijvoorbeeld in een ander vakgebied of een netwerk dat helpt bij je persoonlijke ontwikkeling.

“Deze netwerken zijn wat abstracter, maar leveren op langere termijn vaak veel op”, aldus Notten. “Je ontmoet er mensen van allerlei pluimage en dat kan je van pas komen in onverwachte situaties. Zo kom je op een netwerk van mensen die zijn geïnteresseerd in moderne kunst bijvoorbeeld ook het hoofd fondsenwerving van een museum tegen of de directeur van een groot bedrijf. Zij hebben kennis die jij niet hebt of kunnen een ingang bieden naar potentiële opdrachtgevers.”

Een ander voordeel van deze netwerken is dat je op een andere manier verbinding maakt, omdat niet de functie maar de mens centraal staat.

2. Bezoek netwerkbijeenkomsten nooit alleen

Niets is zo ongemakkelijk als in je eentje met een glas wijn in een hoekje staan. Neem daarom als het even kan een gast mee. "Je hebt dan iemand om op terug te vallen en krijgt de gelegenheid om weer even bij te praten. Daarnaast kun je voor elkaar als ambassadeur optreden, door elkaar met de juiste trefwoorden met anderen in contact te brengen."

Vraag wel vooraf aan de organisator of je iemand mag meenemen en kies iemand uit die iets toevoegt voor de gastheer.

3. Wees voorbereid

Informeer vooraf naar de mores, zodat je geen sociale flaters slaat. Wat is bijvoorbeeld de dresscode? En is het wel of niet de bedoeling om een cadeau mee te nemen?

Uiteraard moet je je tijdens zo'n netwerkbijeenkomst onberispelijk gedragen. Dronken worden is not done. "En praat ook niet negatief over anderen. Dat is niet alleen onaardig, maar het kan je ook in verlegenheid brengen, omdat je niet weet hoe de relatie van je gesprekspartner is met het onderwerp van jouw roddel."

Schroom niet om de gastheer of gastvrouw te vragen om je voor te stellen aan iemand die je graag wil ontmoeten.

4. Haal niet alleen, maar breng ook

Netwerken is tweerichtingsverkeer. Zorg er daarom voor dat je ook iets kunt bieden. Dat hoeft niet iets groots en meeslepends te zijn, benadrukt Notten. "Je kunt bijvoorbeeld vertellen over een mooi boek dat je hebt gelezen of een leuke anekdote vertellen waar anderen om moeten glimlachen."

Notten adviseert om ook vragen te stellen. Dit kunnen interessante vragen zijn die je gesprekspartner verleiden tot een leuk gesprek. Maar bijvoorbeeld ook adviesvragen. "Als je bij je gesprekspartner informeert hoe hij iets zou aanpakken, erken je zijn talent en ervaring en geef je oprechte aandacht. Dat wordt gewaardeerd."

Rechtstreeks vragen of iemand een klus voor je heeft, is een no go. "Netwerken gaat niet om sales, maar om het opbouwen van een relatie. In een later stadium kan er altijd nog een opdracht uit rollen, maar dat moet niet de intentie zijn."

5. Wees alert en attent...

"Houd altijd anderen in jouw netwerk in gedachten als je iemand ontmoet of stuit op een interessant krantenartikel of een leuk businessidee", adviseert Notten. "En doe daar ook iets mee. Geef vrijelijk wat je tegenkomt aan mensen die dat niet verwachten."

Op deze manier bouw je volgens haar een spaarrekening voor sociaal kapitaal op. Dit hoeft niet automatisch te betekenen dat je van deze persoon ook iets terug krijgt. Notten: "Als jij geeft wat je tegenkomt, zul je elders op een andere manier iets terugkrijgen. Wie goed doet, goed ontmoet."

6. ... ook op LinkedIn

Een verzorgd LinkedIn-profiel met een goede en herkenbare foto is heel belangrijk, omdat veel mensen eerst online kijken voor ze met iemand in contact komen. Ben je benieuwd hoe jouw foto op anderen overkomt, ga dan eens naar de website Photofeeler.com. Hier kun je mensen uit de hele wereld je foto laten beoordelen.

Leid verder geen slapend bestaan op LinkedIn. "Het lastigste in een netwerk is ervoor zorgen dat je bij de ander op het netvlies blijft. Door op LinkedIn artikelen te delen en mensen daar aan elkaar voor te stellen, zorg je ervoor dat anderen aan jou blijven denken", zegt Notten.

Lees meer: Zo maak je een goed LinkedIn-profiel volgens twee socialmediatrainers

7. Vergeet geen namen. En andere don'ts

Namen vergeten kan leiden tot gênante situaties. Een truc om dit te voorkomen is door de naam van je gesprekspartner nog een keer te herhalen, zegt Notten.

Ze ergert zich ook aan bezoekers van een netwerkbijeenkomst die geen ruimte geven aan een ander die zich aansluit bij het gesprek. "Dat is heel ongastvrij en onbehulpzaam. Onderbreek het gesprek als iemand aanhaakt, stel je even voor en vertel waar je over praat."

Ook verveeld over de schouder van je gesprekspartner speuren naar andere bekenden, wordt niet gewaardeerd. "Als je per sé rond wil kijken, doe dat dan alleen als je zelf praat", adviseert Notten. "Is de ander aan het woord, dan is het belangrijk om diegene aan te kijken. Maar het is tactischer om aan de ander te vragen om samen even een rondje te lopen om te kijken wie er nog meer zijn."

Deze vraag kan eveneens van pas komen als je op een subtiele manier van je gesprekspartner af wil komen. Heeft je gesprekspartner de neiging om aan jou te kleven, dan kan een gang naar de bar uitkomst bieden: "Daar is vaak zoveel drukte, dat je op een vloeiende manier afscheid kan nemen."

Lees meer over borrels en netwerken: